Депресии – причини и лечение

1,463 | September 13, 2015

Депресията се отразява на хората по различен начин. Симптомите най-често са силна потиснатост, негативизъм и съмнение в собствените сили, плачливост, чувство за вина и избухване в сълзи, летаргия, неспокоен сън, липса на сексуално желание и апетит, запек и главоболия.

Депресията е физиологическо и психологическо заболяване, което не може да се лекува самостоятелно. Една от първите стъпки е да се доверите на близък приятел, роднина или здравен специалист, с когото можете да споделите чувствата си и да получите съвет как да се справите със ситуацията. Към някои лекарски кабинети работят и психолози. Освен това помощните групи предлагат подкрепа или препоръчват специализирана помощ.

Опитвайте се да не оставате сами дълго време, макари да не ви се събира с хора. Потърсете си нови занимания и общувайте с хора, с които можете да споделите чувствата си.

Депресията понякога се появява в резултат от хранителни алергии или недостиг на някои храни.

Избягвайте готовите храни и захарта и увеличете употребата на зърнени храни, зеленчуци, плодове, крехко месо, ниско маслени млечни продукти и риба. Вземайте всекидневно комбинирани витамини и минерални соли.

Аминокиселината типтофин премахва депресията естествени източници са пуешкото и пилешкото месо, рибата, сушеният боб и грах, бирената мая, фъстъченото масло, орехите и соята. Увеличете употребата на тези храни заедно с въглехидрати (картофи, пюрета, ориз), които улесняват усвояването на типтофана от мозъка.

Запомнете: може да сте разбрали, че синтетичните лекарства, съдържащи типтофан, са иззети от продажба. Естествените източници обаче, като споменатите по-горе, са напълно безвредни. Аминокиселината D.L фенилаланин (DLPA) също премахва депресията. Препоръчват се 100-500 мг. дневно. Внимание: Да не се взема от хора с високо кръвно налягане.

Упражненията пренасочват мислите и уталожват психическия стрес. Освен това подобряват оросяването на мозъка. Изследванията показват, че 30 минути джогинг 3 пъти седмично имат същия ефект както психотерапията при лекуването на депресия. Редовно правете упражнения (ходене, джогинг, плуване или упражняване на някакъв спорт) 30 минути дневно поне 3 пъти седмично. Започнете постепенно да повишавате натоварването. Ако намерите с кого да практикувате упражненията, това ще ви вдъхне увереност и ще ви достави по-голямо удоволствие.

Изследванията показват, че депресията при някои хора следва схема на характерна напрегнатост, която може да се коригира с черепно-костна остеопатия. Тази депресия обикновено е резултат от шоково състояние като раждане или хронична болка от структурно естество.

Лекарите ще ви препоръчат разговор с психолог или психотерапия. Може да ви предпишат курс на лечение като например трициклични антидепресанти. Те са много ефикасни, но притежават и странични ефекти. Изяснете потенциалното положително действие и продължителността на лечението с вашия лекар.